Supertirsdag 2020

Den 3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Det store spørsmålet før den tid er hvilken demokratisk kandidat som skal utfordre sittende, republikanske president, Donald Trump, sin plass i Det hvite hus.

Av Kathinka Louise Rinvik Bratberg

Supertirsdag er en viktig dag i det amerikanske presidentvalget. Foto: Steve Rhodes/Flickr

Det er nærmest alltid ett eller annet valg rundt om
i verden, men få følges så tett av så mange, som det amerikanske
presidentvalget. På grunn av USAs status som supermakt blir den amerikanske presidenten
ofte regnet som verdens mektigste person og det er derfor liten tvil om at hvem
som innehar embetet har stor betydning internasjonalt.

Kandidatene

Etter Supertirsdag ligger Joe Biden godt an til å bli demokratenes presidentkandidat. Foto: Michael Stokes/Wikimedia Commons.

Presidentvalget i år foregår den 3. november, og i
forkant av det velger republikanerne og demokratene hver sin presidentkandidat.
Som et av svært få land i verden, blir disse presidentkandidatene valgt av
partienes egne velgere i såkalte primærvalg, og ikke utpekt av partiledelsen
eller lignende. I USA har presidenten lov til å sitte i to perioder à fire år –
Donald Trump har derfor mulighet til å stille til gjenvalg denne høsten. I
løpet av sine snart fire år ved makten har Donald Trump igangsatt arbeidet med
å bygge en mur mot Mexico, trukket USA ut av både atomavtalen med Iran og
Parisavtalen om kutt i klimagassutslipp, truet med å bruke atomvåpen mot
Nord-Korea, vært i en handelskrig med Kina, lagt frem en (høyst urealistisk)
fredsavtale for Midtøsten, samt muligens fått til en (mer realistisk)
fredsavtale med Taliban i Afghanistan. Fordi Trump ikke har noen reell
motkandidat i det republikanske partiet, er det valgkampen til det demokratiske
partiet som nå står i fokus.

Blant demokratene pågår det en intens valgkamp i alle de femti amerikanske delstatene. Demokratene stemmer på kandidaten de ønsker, som så får delegater utfra antall stemmer. Kandidaten som får flest delegater totalt sett vil bli offisielt valgt til demokratenes presidentkandidat ved Demokratenes landsmøte 13.-16. juli. Dette er kandidaten som vil stille som presidentkandidat mot Donald Trump i høst. Hittil har 26 stykker meldt seg som kandidater til å bli Demokratenes kandidat til presidentvalget, men etter at Pete Buttigieg annonserte at han trekker seg fra valgkampen, er det nå tre kandidater som i ligger godt an; Bernie Sanders, Joe Biden, og Elisabeth Warren. Elisabeth Warren har profilert seg som en forkjemper for en radikal politisk økonomi og er kjent for sin kritikk av finansindustrien. Joe Biden har prøvd å bli demokratenes kandidat i både 1988 og 2008, og har erfaring som senator og som visepresident under Obama. Bernie Sanders var Hillary Clintons hovedutfordrer til å bli presidentkandidat i 2016, og har offentlig helsevesen og gratis universitetsutdannelse som fanesaker.

Supertirsdag

Supertirsdag er den dagen (alltid en tirsdag) i valgåret hvor flest delstater holder primærvalg for å avgjøre hvem som skal bli partiets kandidat. I år er det 14 stater som holder valg, blant dem to av USAs mest folkerike stater; Texas og California. Hele 1357 av totalt 3979 delegater ble delt ut på tirsdag. Det betyr ikke at den som vinner supertirsdag automatisk blir partiets presidentkandidat, men historien viser at dersom en kandidat vinner overlegent på supertirsdag, kommer vedkommende som regel seirende ut av hele nominasjonsprosessen.

Supertirsdag ble en dramatisk kamp mellom Joe Biden og Bernie Sanders om flest delegater. Valgdagsmålinger og foreløpige resultater viser at Biden vant i Alabama, Minnesota, Tennessee, Utah, Massachusetts, Virginia, Nord-Carolina og Oklahoma. Dermed vant han flest delstater, men fordi antall delegater i hver stat beregnes ut i fra folketallet, var Sanders seier i folkerike California svært viktig. Sanders vant også i Vermont, Colorado og Utah. Onsdag morgen er det ikke helt klart hvem som vinner i den andre viktige og folkerike staten, Texas. Det er svært jevnt mellom Biden og Sanders, men med 80 % av stemmene talt opp, ser det ut til at Biden går av med seieren. Dermed ligger Joe Biden godt an til å bli demokratenes kandidat mot Trump den 3. november.

Resultatene (onsdag morgen, norsk tid) fra Supertirsdag 2020. Blå: Biden, Grønn: Sanders. Mørkegrå: Ikke talt opp. Foto: Wikimedia Commons
Publisert: 4. mars 2020
Print Friendly, PDF & Email