Store demonstrasjoner i Russland

Siden januar 2021 har det pågått store demonstrasjoner i Russland mot den sittende presidenten. Disse er til støtte for den fengslede opposisjonslederen Aleksej Navalnyj.

Her fra demonstrasjonene i 2011, da flere møtte opp for å protestere mot valgresultatet. Foto: Wikimedia (offentlig eie).

Bakteppet for demonstrasjonene er komplisert, men i sentrum av den spente situasjonen som nå utspiller seg i Russland står opposisjonsleder Aleksej Navalnyj. Han er en av President Putins største kritikere, og har vært en sentral skikkelse i en rekke demonstrasjoner de siste årene.

Den 20. august i fjor ble opposisjonspolitikeren forgiftet under en flytur fra Tomsk til Moskva. Flyet nødlandet i den russiske byen Omsk hvor han fikk umiddelbar behandling. Senere ble han fløyet til Berlin, hvor han lenge lå på sykehus for behandling. Laboratorietester i både Tyskland, Sverige og Frankrike tilser at Navalnyj ble utsatt for nervegiften Novitsjok, utviklet i det tidligere Sovjetunionen.

Selv om russiske myndigheter neker for å ha noe å gjøre med opposisjonslederens sykdom, mener Navalnyj at han ble forgiftet og forsøkt drept av den russiske sikkerhetstjenesten. Putin har avvist beskyldningene og mener det er vestlig propaganda. «Hadde vi stått bak, hadde vi fullført jobben», sa den russiske statsministeren under sin årlige pressekonferanse.

Den 18. januar i år returnerte Navalnyj til i Moskva, men kom ikke lengre enn til passkontrollen før han ble fraktet til en politistasjon og arrestert. Siden da temperaturen i Russland vært alt annet en lav.

Dømt for underslag

En russisk domstol besluttet at Navalnyj skulle fengsles den 15. februar. Opposisjonspolitikeren har nemlig flere straffesaker mot seg. I 2014 ble han dømt til fem års betinget fengsel for underslag, men i 2017 ble dommen forlenget til å gjelde ut 2020.

Russiske myndigheter mener nå at Navalnyj har brutt betingelsene for dommen ved å oppholde seg i Tyskland. Han var derfor en ettersøkt mann da han landet i Moskva forrige uke. Av den russiske etterretningstjenesten er han er også mistenkt for å ha brukt 40 millioner kroner fra hans egen politiske organisasjon til personlig bruk.

Nærbilde av Navalny som taler
Opposisjonspolitiker Aleksej Navalnyj. Foto: Evgeny Feldman/Novaya Gazeta/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0).

Selv mener Navalnyj og hans støttespillere at straffesakene er fabrikkerte. Den opprinnelige dommen fra 2014 er blant annet blitt erklært som ugyldig av Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, og flere har også stilt seg kritiske til arrestasjonsprosessen den 18. januar, herunder også FNs høykommissær for menneskerettigheter.

Det tok ikke lang tid fra varetektsfengslingen til rettsmøtet, som for øvrig ble avholdt på politistasjonen og ikke i en rettsal. Opposisjonslederens advokater skal også ha fått saksdokumentene like før møte startet, og dermed ikke blitt gitt tid til å forberede seg. «Dette er høyeste grad av lovløshet», sa Navalnyj via en video på YouTube.

Oppfordret til demonstrasjoner

Samme dag som arrestasjonen fant sted oppfordret Navalnyj til demonstrasjoner. «Ikke vær redde, gå ut i gatene. Ikke gå ut for meg, gå ut for dere selv og deres fremtid.», sa den fengslede opposisjonslederen.

Navalny anholdes av to politimenn.
Navalny har selv blitt arrestert flere ganger i forbindelse med demonstrasjoner. Her fra 2017. Foto: Evgeny Feldman/Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0).

Titusenvis av mennesker tok Navalnyjs ord til brystet. Det ble gjennomført fredelige demonstrasjoner i flere russiske byer i slutten av januar. I Moskva strømmet det demonstranter til Pusjkin-plassen, i tillegg til at flere hundre protesterte utenfor høysikkerhetsfengselet hvor Navalnyj sitter fengslet.

Også i St. Petersburg og Jekaterinburg skal flere tusen ha demonstrert. Til og med i Jakutsk, helt øst i Sibir hvor temperaturen var 50 kuldegrader, lot ikke folk seg stoppe med å vise misnøye til styresmaktene.

Det russiske politiet er kjent for å være nokså inhabil i tellingen av antall demonstranter, og teller som oftest i Putins favør. Mens politiet i Moskva mener at rundt 4000 mennesker demonstrerte, mener nyhetsbyrået AFP at rundt 20 000 tok til gatene i hovedstaden. I tillegg melder AFP at 10 000 møtte opp i St. Petersburg. Om tallene til AFP stemmer, er helgens demonstrasjoner de største siden 2019. Da demonstrerte Navalnyj-støttespillere for frie og rettferdige lokalvalg.

Brutal reaksjon fra politiet

OVD Info, en organisasjon som overvåker politisk forfølgelse, uttalte sent lørdag kveld at over 3000 demonstranter skal ha blitt arrestert i 111 ulike russiske byer. I Moskva skal politiet ha ropt over høyttalere at demonstrasjonen var ulovlig, og at demonstrantene måtte holde avstand som følge av pandemien.

Etter hvert fulgte ikke politiet sine egne avstandsanbefaler, og skal ha angrepet demonstranter med køller. Internett florerer av urovekkende bilder, videoer og rapporter om det russiske politiets behandling av de fredelige demonstrantene. Russiske myndigheter sier på sin side at de kun etterforsker voldsbruk mot politiet. 

Politiets harde behandling av demonstrantene har ført til sterke internasjonale reaksjoner. Vår egen utenriksminister, Ine Eriksen Søreide, har ytret sterk bekymring for fengsling av de fredelige demonstrantene. Søreide har, i likhet med en rekke andre statsledere, bedt russiske myndigheter om å løslate dem umiddelbart og følge sine internasjonale forpliktelser for ivaretagelsen av ytrings- og organisasjonsfriheten.

Demonstrasjonene fortsetter

Demonstrasjonene i januar var bare starten. Flere runder med demonstrasjoner har siden funnet sted over hele Russland. Etter at Navalnyj startet en sultestreik i slutten av mars med krav om bedre helsehjelp, tok mange tusen til gatene.

Flere spår dette bare er starten på en lang og tøff protestperiode. I september avholdes det nemlig parlamentsvalg i Russland. Spørsmålet er om demonstrasjonene er starten på slutten for Putins 20 år lange presidentperiode. Om det skulle skje, er det i alle fall en mann som er berett til å ta over plassen. Men enn så lenge sitter han fengslet.

Meld deg på nyhetsbrev

Vil du få med deg siste nytt fra oss? Meld deg på vårt nyhetsbrev.