Stor NATO-øvelse i Østersjøen

 

For 13. året på rad er NATOs Northern Coasts-øvelse i gang. Mer enn 40 marinefartøy og 3000 soldater fra 18 nasjoner, deriblant Norge, deltar på øvelsen i Østersjøen.

Av Malini Breivega

Fartøyene i Standing NATO Mine Counter Measure Group 1 fortøyd sammen i Østersjøen. Fra v. ENS Admiral Cowan, HNoMS Otra, HNoMS Valkyrien, HNLMS Makkum og BNS Bellis. Foto: Frederick A. Bakken/Sjøforsvaret/Forsvaret

Øvelsen startet i København den 3. september og vil foregå nær de danske stredene som forbinder Østersjøen med Nordsjøen, samt mellom Kiel og Bornholm. Ulike land er vertskap for øvelsen hvert år. I år vil den tyske marineadmiralen Stephan Haisch lede de deltagende enhetene fra den tyske marines operasjonssenter i Glücksburg. Som en del av øvelsen trener NATO-landene og deres allierte på ulike scenarioer. Under årets øvelse gjør en fiktiv stat krav på en øy i Østersjøen ved å bruke sine sjøstyrker og true navigasjonsfriheten. På bakgrunn av et FN-mandat fører scenarioet til at NATO-landene og deres allierte skal prøve å gjenvinne navigasjonsfriheten. I tillegg til dette vil øvelsen også innebære maritim overvåking, maritim krigføring, luftforsvar, krigføring med ubåt og minerydding.

Fornyet fokus på Østersjøen
Selv om dette er langt ifra første gangen øvelsen gjennomføres, har Østersjøen blitt viet fornyet oppmerksomhet de siste årene. Hele seks NATO-land grenser til Østersjøen, og som følge av Russlands mer aggressive sikkerhetspolitikk har Østersjøen og Baltikum fått fornyet fokus i alliansen. Som NATOs talskvinne Oana Lungescu påpekte, har sikkerhetsklimaet i regionen forverret seg:

 «Northern Coasts er nå på sitt 13. år. Dessverre er sikkerhetsklimaet i regionen forverret etter Russlands ulovlige annektering av Ukrainas Krim, og landets pågående militære opprustning».

Men øvelsen i Østersjøen er langt i fra den eneste responsen til Russlands mer selvhevdende politikk. NATO øker blant annet patruljer i regionen, både til sjøs og i luften, samt den generelle bakkekapasiteten med litt over 4500 soldater utplassert i Estland, Latvia, Litauen og Polen.

Landene som deltar i årets Nortern Coasts-øvelse er både NATO-land og allierte. De 18 landene som deltar med skip og fly er i år Belgia, Danmark, Tyskland, Estland, Finland, Frankrike, Italia, Canada, Kroatia, Latvia, Litauen, Nederland, Norge, Polen, Sverige, Sveits, Storbritannia og USA. I tillegg vil NATOs Standing Mine Countermeasures Group One (SNMCMG1) delta.

Øvelsen avsluttes 19. september.

 

Publisert: 09.09.2019
Print Friendly, PDF & Email