Reisebrev fra Svalbard 2019

Den 9.-16. september 2019 arrangerte Folk og Forsvar, i samarbeid med Den norske Atlanterhavskomiteen (DNAK), den årlige Svalbard-turen. Her har vi opplevd alt fra å bade i havet på Bjørnøya til besøk og foredrag hos Sysselmannen.

Gruppe poserer foran en stolpe dekket av skilt som viser avstand til ulike steder verden rundt.
Gruppebilde på Bjørnøya. Foto: (begrenset gjenbruk).

Longyearbyen

Etter ankomst i Longyearbyen møtte gruppen sjefflyver Snorre Hagen ved Lufttransport, som er en sivil operatør underlagt Sysselmannen på Svalbard. Hagen fortalte engasjert om redningsberedskap og utfordringene med å operere så langt nord. Både tilgjengelige oljedepoter og klartid er særdeles viktig for evnen til å drive søk og redningsberedskap i det karrige terrenget.

Etter det spennende foredraget ble det tid til både diskusjon og spørsmål før gruppen tok turen til hotellet og spiste en felles lunsj. Etter lunsj var det tid for litt sightseeing og shopping i Longyearbyen. Sightseeingen ble avsluttet på Svalbard Museum. Det var satt av god tid i museet og gruppen lærte mye om Svalbards historie og dyreliv. På kvelden ble det arrangert felles middag på Kroen og gruppen fikk anledning til å bli bedre kjent.

Dagen etter var det duket for ekspedisjon. Etter frokost tok vi turen ned til havnen og dro med båt for å se på isbreen Esmarkbreen og besøke Barentsburg. Ved Esmarksbreen observerte vi hvithval, og på tross av at vi ikke fikk sett isbreen kalve var alle enig om at dette hadde vært en fin naturopplevelse. I Barentsburg hadde vi omvisning med en lokal guide som fortalte om historie, tradisjoner og hverdagsliv i den lille russiske bosetningen.

Mann står foran en boligblokk med karakteristiske rutete farger i rødt, grått, hvitt og gult
På besøk i Barentsburg. Foto: (begrenset gjenbruk).

Onsdag formiddag var det lagt opp til et omfattende møteprogram. Dagen startet med besøk hos Longyearbyens lokalstyre hvor Morten Dystrad, Sektorsjef teknisk, tok oss godt imot. Han startet med å presentere Longyearbyens historie, før han gikk videre til å prate om muligheter og utfordringer for lokalstyret i dag.

Særlig tre forhold ble diskutert: Endret næringsstruktur med økende turisme, overgangen fra et gruvesamfunn til et familiesamfunn, og klimaendringer. At langtidsplanlegging er utfordrende for lokalstyret ble klart for gruppen etter flere eksempler på de raske endringene vi er vitne til, og særlig de knyttet til klima.

Tomme gater i solnedgang. I bakgrunnen ses snødekte fjell
Longyearbyen. Foto: (begrenset gjenbruk).

Etter besøk hos lokalstyret gikk gruppen ned til Universitetssenteret på Svalbard (UNIS) og lærte mer om verdens nordligste studiested. Informasjonsrådgiver Eva Therese Jensen pratet engasjert om opprettelsen av UNIS i 1993, studentmiljøet, sikkerhetsutfordringer med å studere så langt nord og ikke minst om den viktige forskningen som foregår på senteret.

Etter besøket på UNIS ble det tid for en matbit før gruppen tok seg opp til Sysselmannen og fikk en innføring i Svalbardtraktaten og Sysselmannens rolle og virke på Svalbard av juridisk rådgiver, Henrik Rotneberg.

Ombord KV Svalbard

Etter disse tre foredragene var tiden kommet for å gå ombord på KV Svalbard, som skulle ta oss med på tokt tilbake til fastlandet. Dagene om bord på kystvaktfartøyet var innholdsrike. Blant annet fikk vi være med på brannøvelse, der en del av deltagerne stilte opp som markører.

I tillegg gjennomførte vi miniseminarer, der deltagerne delte av sin erfaring og en rekke sikkerhetspolitiske temaer ble drøftet og belyst. Med på turen hadde vi deltagere fra blant annet Institutt for Forsvarsstudier (IFS), Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), politiet, Politiets Sikkerhetstjeneste (PST), Justis og beredskapsdepartementet, Utenriksdepartementet, og Forsvaret.

Vi har sammen fått dekket et bredt spekter av temaer som Nærpolitireformen, Svalbardtraktaten, klimaendringer og trusselbildet i Nordområdene. Mannskapet stilte også opp og fortalte om kystvaktens rolle og virke. Undertegnede ble også med på trening med mannskapet, noe som var en fin opplevelse. Treningen var organisert og styrt av de menige som ved siden av mannskapet gjorde at alle følte seg velkommen og ivaretatt underveis på tokt.

Torsdag ble det besøk på Bjørnøya Meteorologiske Stasjon, hvor vi fikk en omvisning og de som ville fikk bli med i Bjørnøya nakenbadeforening og badet i havet som holdt knappe 4 grader. Da vi klappet til kai søndag ettermiddag fikk vi også en omvisning på kystvaktbasen på Sortland. Her møtte vi vakthavende som fortalte om fiskerioppsyn.

To personer ombord i en liten gul båt kledd i oransje drakter med hjelp på
På vei til Bjørnøya med sjøbjørn. Foto (begrenset gjenbruk).

Alt i alt vil undertegnede takke både deltagere, foredragsholdere og mannskapene på KV Svalbard som alle har vært med på å gjøre denne turen uforglemmelig og lærerik. Sammen har vi delt opplevelser og inntrykk som har gjort at turen til et minne for livet.

Takk for turen!

Meld deg på nyhetsbrev

Vil du få med deg siste nytt fra oss? Meld deg på vårt nyhetsbrev.