Mellomvalget i USA

Tirsdag 6. november gikk amerikanerne til valgurnene for å stemme ved kongressvalget, samt en rekke lokale valg på delstats- og fylkesnivå. Stor spenningen var knyttet til resultatet av valget, som kommer midtveis i President Trumps presidentperiode, men verken Det republikanske parti eller Det demokratiske parti kan sies å ha gått av med en overlegen seier. Hvilken betydning vil resultatet ha frem mot presidentvalget i 2020?

Av Hannah Raake

Foto: The Epoch Times

Kongressvalgene i USA som faller midtveis i presidentperioden, de såkalte mellomvalgene, blir ofte sett på som en avstemming over politikken til sittende president. For President Trump var derfor mye på spill under kongressvalget tidligere denne måneden. Dersom republikanerne hadde vunnet begge kamrene i Kongressen - Senatet og Representantenes hus - ville President Trump kunne tolke dette som en personlig seier, noe som ville gitt ham drivkraft til å føre en enda hardere politikk i siste del av presidentperioden. Slik gikk det ikke. Til tross for at republikanerne ikke uventet gikk av med seieren i Senatet, vant demokratene flertall i Representantenes hus. Trump vil derfor kunne vente seg mer motstand i Kongressen sine neste to år som president.

Demokratenes overtar Huset

For Demokratene var valget denne høsten svært viktig. I to år har Republikanerne hatt kontroll over alle de viktigste posisjonene i det amerikanske politiske systemet, nemlig presidentembete og begge kamrene i Kongressen. For å kunne yte en viss motstand mot President Trump, er det viktig for Demokratene at de nå kontrollerer Representantenes hus. Dette gir partiet både større mulighet til å få gjennom egen politikk, men også blokkere Republikanerne og Trump sin politikk. En annen betydningsfull funksjon til dette kammeret, er muligheten for å starte riksrett mot President Trump, dersom spesialetterforsker Robert Mueller finner tilstrekkelig bevis på at Trump var innblandet i Russlands påvirkning av valget i 2016.

Historiske seire

Det var flere seire ved årets valg som er verdt å merke seg. For det første blir 2018 nå referert til som "kvinnens år". 35 nye kvinner ble valg inn i Representantenes hus og tar hovedsaklig over plassene til menn. Det vil være over 100 kvinner i Huset, som kammeret kalles på folkemunne, en ny amerikansk rekord. I tillegg stilte flere minoritetskandidater enn tidligere år, noe som førte til at Kongressen blant annet vil få inn sine første to muslimske kvinner og de to første kvinnene fra USAs urbefolkning. En annen historisk seier var valget av USAs første åpent homofile mann som guvernør. Dette skjedde i delstaten Colorado.

Veien mot 2020

For Demokratene var valget en veltrengt seier, som vil være en god drivkraft for partiet fram mot presidentvalgkampen i 2020. Til tross for at Republikanerne tapte Huset, kom også President Trump relativt godt ut av valget. Den sittende presidentens parti pleier som regel å tape minst et av kongresskamrene ved mellomvalgene, og tidligere President Obama så Demokratene tape langt mer under sitt første mellomvalg i 2010. Med demokratisk kontroll over Representantenes hus, vil President Trump også kunne skylde på demokratene dersom han ikke får igjennom all sin politikk de neste to årene. Dette vil kunne være et viktig kort å spille under den kommende presidentvalgkampen.

 

Publisert: 30. november 2018

 

Print Friendly, PDF & Email