Sikkerhetspolitisk Leksikon

Jeg vil gjerne ha tilsendt en trykket utgave av Sikkerhetspolitisk leksikon kostnadsfritt

Bestill nå
Pakistan (Waziristan), konflikten i (2004–) De siste års hendelser (2014–2019): Konflikten i Waziristan, i Nordvest-Pakistan nær grensen til Afghanistan, er en væpnet konflikt mellom den pakistanske hæren og ulike militante grupper. Lenge ble Waziristan brukt som base for terrorister, herunder pakistansk Taliban (Tehrik-e-Taliban Pakistan, TTP), al-Qaida og diverse undergrupper som fikk operere i både Pakistan …

Pakistan (Waziristan), konflikten i (2004–) Les mer »

palassrevolusjon omveltning gjennomført innen det politiske ledersjiktet, og som bare berører disse. Dette skjer ved at makthaveren eller lederen blir avsatt av sine nærmeste medarbeidere uten folkets medvirkning. Please follow and like us:
palestinske områder, De (Vestbredden og Gaza) omstridte områder underlagt Israel, som er bebodd hovedsaklig av palestinere. Enkelte anerkjenner også Palestina som en selvstendig stat. Siden 2012 har Palestina vært «observatørstat uten medlemskap» i FN. Palestinerne ble fordrevet til de palestinske områdene etter seksdagerskrigen mellom Israel og de arabiske nabostatene i 1967. Palestinerne har gjort opprør …

palestinske områder, De (Vestbredden og Gaza) Les mer »

Panserbataljonen har base på Setermoen og består av befal, vervede og vernepliktige soldater. Kampavdeling i Brigade Nord. Mekanisert bataljon med stridsvogner og stormpanservogner som hovedkjøretøy. Bataljonen består av bataljonsstab, kavalerieskadron, stridsvogneskadron, to stormeskadroner og kampstøtteeskadron. Panserbataljonen har også vært en av de største bidragsyterne av personell til operasjoner i utlandet. Please follow and like us:
pansertropper militære avdelinger som bruker pansrede kjøretøyer ved forflytning og kamp, del av mekaniserte infanteriavdelinger eller avdeling hvor stridsvogner utgjør hovedtyngden. Please follow and like us:
panservernkanon våpen til å bekjempe pansrede kjøretøyer. Please follow and like us:
panservernrakett styrt selvgående rakett med egen drivladning, rekkevidde 250–3.000 meter, finnes i mindre utgaver som nærpanservern. Please follow and like us:
panservogn fellesbetegnelse for pansrede kjøretøyer på hjul eller belter, er ikke stridsvogn, men brukes bl.a. til transport. Please follow and like us:
paramilitære sivile organisasjoner eller styrker som er bygget opp etter militært mønster, og som har potensial til å bli en militær organisasjon. Det finnes mange eksempler på dette blant annet i Latin-Amerika. Please follow and like us:
parlament (fransk parlament: av parler – tale) betegnelse på en nasjonalforsamling. Brukes i mange land som selve navnet på nasjonalforsamlingen, særlig den britiske folkerepresentasjon har båret dette navnet helt fra Middelalderen. Se parlamentarisme Please follow and like us: