Pakistan (Waziristan), konflikten i (2004–)

De siste års hendelser (2014–2019): Konflikten i Waziristan, i Nordvest-Pakistan nær grensen til Afghanistan, er en væpnet konflikt mellom den pakistanske hæren og ulike militante grupper. Lenge ble Waziristan brukt som base for terrorister, herunder pakistansk Taliban (Tehrik-e-Taliban Pakistan, TTP), al-Qaida og diverse undergrupper som fikk operere i både Pakistan og Afghanistan, uten innblanding fra myndighetene. USA har tidligere lagt press på Pakistan for å gå til militære aksjoner mot Taliban og andre motstandsgrupper, og har sporadisk gått til aksjon selv, eksempelvis ved bruk av droner og spesialtropper. De siste årene har imidlertid de pakistanske myndighetene intensivert innsatsen i området. Vendepunktet kom med terroraksjonen mot en skole i Peshawar i desember 2014. Angrepet kostet 141 mennesker, hvorav 132 var barn. Massakren ble initiert av TTP, og er beskrevet som den verste terrorhandlingen i Pakistan noensinne. De pakistanske myndighetene har siden fokusert på kampen mot de væpnede gruppene i Waziristan, og i 2016 kunngjorde daværende statsminister Nawaz Sharif at myndighetenes ultimate mål var å få kontroll over hver eneste kvadratkilometer av Pakistan. I dag er de militante gruppene så å si borte fra Waziristan, og majoriteten av området er under den pakistanske hærens kontroll. Antall voldshandlinger har også sunket med tre fjerdedeler fra 2011, noe som har fått analytikere til å omtale Pakistan som en vinner i «krigen mot terror».

Parter: Pakistanske myndigheter, USA, mot pakistansk Taliban (TTP), al-Qaida, samt ulike fraksjoner og undergrupper

Tidslinje

2013: Hundrevis av militante krigere reiser fra Pakistan for å kjempe med al-Qaida i Syria.

2012: Pakistan opplever flere bombeangrep som til sammen tar livet av flere tusen mennesker.

2011: Osama Bin Laden blir drept av amerikanske spesialstyrker i Abottabad, Pakistan, den 1. mai. Pakistansk Taliban sverger å hevne hans død med angrep på pakistanske militære styrker.

2009: Ulike Taliban-grupper får sterkt fotfeste i Swat-dalen, og skyver lokale styringsorganer til side. Pakistans hærstyrker igangsetter en offensiv for å forsøke å gjenvinne kontrollen i området, noe som fører til blodige sammenstøt, og millioner av mennesker må legge på flukt. Terroraksjoner utføres i hele landet.

2008: Sterk økning av amerikanske droneangrep i pakistanske grenseområder. Militante grupper angriper NATO-kolonner og FN-nødhjelpssendinger på vei mot Afghanistan i Khyberpasset.

2007: Konflikten eskalerer, og flere hundre dør i ulike luftangrep og selvmordsaksjoner. Mange fremmedkrigere ankommer Pakistan fra blant annet Usbekistan og Tsjetsjenia. Den pakistanske opposisjonslederen, tidligere statsminister Benazir Bhutto blir drept i et selvmordsangrep i desember. TTP anklages tidlig for å stå bak attentatet.

2006: Et luftangrep på en madrasa (religiøs skole) gjennomføres av pakistanske myndigheter. 82 mennesker mister livet. Som tilsvar koordinerer de militante gruppene et selvmordsangrep på en militærbase nord for Peshawar, der 42 soldater blir drept.

2004: Væpnet konflikt bryter ut mellom den pakistanske hæren og al-Qaida i sørlige Waziristan den 16. mars. Hærstyrkene er først og fremst på jakt etter al-Qaidas daværende nestleder Ayman al-Zawahiri, som ryktes å oppholde seg i området. Pakistanske styrker blir utplassert i Waziristan for å bidra til å bekjempe strømmen av al-Qaida-krigere over den porøse grensen mellom Afghanistan og Pakistan.

Se al-Qaida, drone, Kashmir, konflikt, Swat-dalen, Taliban, terrorisme; appendiks XXII – Asia

Print Friendly, PDF & Email