Jemen, borgerkrigen i (2011–)

De siste års hendelser (2014–2019):

Foto: wikimedia

Det bryter ut en brutal borgerkrig i det fattige Jemen i 2014. I september tar Houthi-rebeller kontrollen over den nordvestre delen av landet. I januar 2015 tar de også over hovedstaden, og president Hadi blir først satt i husarrest, før han flykter mot sør. I mars 2015 foretar IS sine første store selvmordsangrep i Sanaa, og totalt 137 mennesker mister livet. Houthi-rebellene avanserer stadig sørover i Jemen, og tvinger president Hadi til å rømme landet. En koalisjon ledet av Saudi-Arabia starter omfattende luftangrep mot ulike Houthi-mål, samtidig som de oppretter en marineblokade. Kraftige kamphandlinger følger, og begge parter beskyldes for drap på sivile. Houthi-bevegelsen er støttet av sjiamuslimske Iran, og mange betegner borgerkrigen i Jemen som en stedfortrederkrig mellom stormaktene Iran og Saudi-Arabia. Den ustabile sikkerhetssituasjonen gir rom for grupper som al-Qaida og IS til å vokse seg mektigere og ta kontroll over landområder i sør. President Hadi returnerer til Aden i september 2015, da Saudi-støttede styrker gjenerobrer byen. I april 2016 etablerer FN samtaler mellom regjeringen og houthiene, men den skjøre våpenhvilen blir stadig brutt. I januar 2017 intervenerer USA for første gang militært i Jemen med angrep rettet mot al-Qaida- og IS-krigere. En avtale som ble inngått i 2018 inkluderer våpenhvile i noen regioner i Jemen. Matmangel og kolera rammer sivilbefolkningen, og den ustabile situasjonen hindrer humanitære organisasjoner i sitt virke. I følge FN har krigen hittil tatt over 8000 liv, og tvunget mer enn tre millioner på flukt fra hjemmene sine.

Parter: Saleh-regjeringen, Hadi-regjeringen, Saudi-ledet koalisjon, USA mot Houthi-bevegelsen og støttespillere/Iran

Tidslinje:

2012–2013: President Hadi sliter med å håndtere angrep fra al-Qaida, oppblomstring av separatistbevegelser sør i landet, lav lojalitet innad i militæret, korrupsjon, arbeidsledighet og matmangel. Problemene leder til en stadig mektigere Houthi-bevegelse, som kjemper for den sjiamuslimske minoriteten i landet. Frustrerte innbyggere som er lei av mangel på reform etter at Saleh gikk av, støtter opp om Houthi-bevegelsen. Flere jemenittiske ministre og diplomater blir utsatt for attentatforsøk.

2011: Den arabiske våren sprer seg også til Jemen. Demonstrasjoner mot president Saleh, som kommer med lovnader om verken å forlenge sitt presidentskap eller videreføre det til sin sønn. I november tvinges han til å gi fra seg makten til sin nestkommanderende Abdrabbuh Mansour Hadi, som et forsøk på igjen å sikre stabilitet i landet.

Se al-Qaida; arabiske våren, Den; borgerkrig; FN; IS; Jemen; revolusjon; appendiks XVIII – Midtøsten

Print Friendly, PDF & Email