Hizbollah

(betydn. Guds parti) sjiamuslimsk gruppe. Også kjent som Islamic Jihad, Organization of the Oppressed on Earth, Party of God og Revolutionary Justice Organization.

Organisasjon: Ledes per 2019 av Hassan Nasrallah. Agendaen settes av en religiøs komité, som igjen er styrt av ayatollahen i Iran. Hizbollah er et politisk parti og paramilitær gruppe i Libanon som mottar støtte fra Iran.

Stiftet: 1982.

Lokalisering: Libanon.

Politisk retning: Nasjonalisme/separatisme/religiøs.

Tilknyttede aktører: Hamas, PLO, PIJ.

Historie: Hizbollah ble i utgangspunktet startet opp som en paraplyorganisasjon støttet av Iran for diverse sjiamuslimske grupper. Dette var for å drive Israel ut av de sørlige områdene av Libanon som Israel hadde okkupert. Hizbollah fungerte derfor som Iran sin «proxy» i krigen mot Israel, altså at Hizbollah kjempet på vegne av Iran, uten at iranske styrker var involvert. Hizbollah har siden vokst, og dens militære avdeling anses som større enn det libanesiske militæret. Hizbollah har også utviklet flere velferdstjenester, sin egen tv- og radiokanal, samt fått mandater i det libanesiske parlamentet. Hizbollah har angrepet Israel flere ganger, og har kjempet i flere kriger i støtte for sjiamuslimer. Hizbollah er blant annet involvert i konflikten i Syria og støtter Assads regime. Mange vestlige land anser Hizbollah for å være en terrororganisasjon, mens andre anerkjenner den politiske avdelingen, men ikke den militære.

Les mer om Libanon

Se Hamas; PLO

Print Friendly, PDF & Email