Fatah

(betydn. åpning, erobring eller seier). Politisk parti. Også kjent som: Harakat at-Tahrir al-Watani al-Filastini.

Organisasjon: Ledes per 2019 av Mahmoud Abbas. Politisk parti som jobber for palestinske rettigheter og selvstyre. Styrer de palestinske områdene på Vestbredden.

Stiftet: 1959.

Lokalisering: Israel, Vestbredden og Gaza.

Politisk retning: Nasjonalisme/separatisme og sentrum-venstre.

Tilknyttede aktører: Hamas, Mujahadi Bayt al-Maqdis Brigadene, PLO, Palestinian Popular Struggle Front, Popular Resistance Committees, Sami al-Ghul Brigadene.

Historie: Fatah ble grunnlagt på slutten av 50-tallet av fem palestinske aktivister som opererte fra Kuwait; Yassir Arafat, Khalil El-Wazir, Salah Khalaf, Khalid al-Hasan og Faruk Qaddumi. Den mest sentrale skikkelsen i Fatah var grunnlegger og leder Yasir Arafat fram til sin død i 2004, og Fatah var i sin tid den viktigste deltakeren i PLO. I utgangspunktet opererte Fatah som en hemmelig frigjøringsorganisasjon, som organiserte palestinske angrep på Israel. Fatah distanserte seg etter hvert fra den brede arabiske nasjonalistiske bevegelsen som fokuserte på arabisk intervensjon på den palestinske sakens vegne, men Fatah understreker betydningen av palestinsk selvstyre for å skape en uavhengig palestinsk stat. Etablerte seg som politisk parti i 1965.


Se Hamas; nasjonalisme; PLO

Print Friendly, PDF & Email