Komiker blir president i Ukraina

Resultatet fra presidentvalget i Ukraina tilsier at komiker og skuespiller Volodymyr Zelenskyj får 73 prosent av stemmene. Situasjonen i landet er dog alt annet enn komisk.

Av Malini Breivega

Publikum under politisk debatt i Kiev, 14. april 2019. Foto: Flickr spoilt-exile, CC BY-SA 2.0)

Presidentvalget har i stor grad stått mellom sittende president Petro Porosjenko og TV-komikeren Volodymyr Zelenskyj. Av de 38 kandidatene som stilte til valg i første valgrunde, fikk utfordreren Zelenskyj 30 prosent av stemmene, og Porosjenko 17 prosent. Men fordi ingen av kandidatene fikk over 50 % måtte det avholdes enda en valgrunde. Søndag den 21. mars ble den andre, og endelige, runden avholdt. Med støtte fra nesten 3 av 4 velgere gikk Zelenskyj seirende ut og blir dermed Ukrainas neste president. Samme dag erkjente sittende president Porosjenko valgnederlaget.

Volodymyr Zelenskyj. Foto: Wikimeda Skjermdump Ukrineform TV, CC BY 3.0.

Uerfaren, men populær president
Bortsett fra å ha spilt president i den populære ukrainske TV-serien «Folkets tjener», har ikke den kommende presidenten noen politisk erfaring. TV-serien har dog spilt en viktig rolle i hans korte politiske karriere. I serien spiller Zelenskyj en ungdomsskolelærer som uventet vinner Ukrainas presidentvalg etter at en video der han kritiserer korrupsjonen i landet går viralt. Ikke overraskende var anti-korrupsjon en av kjernesakene til Zelenskyj, og hans partipolitiske program og valgkamp har vært tett knyttet til TV-serien. politiske parti har også samme navn som TV-serien Слуга народу (Folkets tjener), partiet ble stiftet i 2018 av seriens produksjonsselskap «Kvartal 95» og partilederen, Ivan Bakanov, er produksjonsselskapets advokat. Partiets logo er også svært lik logoen og designet til TV-serien.

Samtidig som Zelenskyj har brukt sin kommersielle popularitet har han også greid å dra nytte av befolkningens enorme politikerforakt. Kun 9 prosent av ukrainerne hadde tillitt til Porosjenkos regjering, noe som gjør Ukraina til det landet i verden med lavest tillitt til egen regjering. Porosjenko har ledet et land i krise, både med tanke på krigen mot prorussiske separatister, Russlands annekteringen av Krim og den humanitære situasjonen i Øst-Ukraina. Flere har kritisert Porosjenkos håndtering og manglende reformer, og valgresultatet og befolkningens politikerforakt må sees i sammenheng med både situasjonen i landet og Porosjenkos styre.  

Hard valgkamp
Valgkampen har vært preget av flere aspekter som kan virke uvanlige i norsk kontekst. I andre valgrunde stilte Zelenskyj krav om at begge kandidatene måtte ta blodprøver for å slå fast at ingen av dem var påvirket av alkohol eller narkotiske stoffer. Blodprøvene ble tatt i full offentlighet, og peker både til befolkningens politikerforakt, Ukrainas historie med forgiftning av politikere, men også til et sterkt fokus på narkotika i valgkampen. Det var særlig én video mye oppmerksomhet; I et animert klipp som dukket opp uken før andre valgrunde blir Zelenskyj påkjørt av en lastebil, og det eneste som ligger igjen er en stripe kokain.

Begge parter har ført en hard tone under valgkampen. Flere av kandidatetens kampanjer er blitt diskutert og kritisert, og under en stor debatt i Kiev få dager før andre valgrunde gikk begge kandidatene hardt ut mot hverandre. Porosjenko hevdet at det var farlig å overlate makten til en kandidat uten politisk erfaring, mens Zelenskyj truet med å knuse Porosjenkos fem år lange styre.

Statsminister Erna Solberg gratulerte Zelenskyj med valgseieren. Foto: Skjermdump: Twitter @erna_solberg.

Rettferdig og rettmessig valg
Ukrainas tidligere statsminister Julija Timosjenko, som også stilte til valg i første valgrunde, fordømte det første valgresultatet. Eks-statsministeren betegnet presidentvalget som rigget og oppfordret til gateprotester. Etter andre valgrunde kunne derimot Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) opplyse om at valget var preget av sunn konkurranse. Ifølge dem ble valget avholdt i tråd med grunnleggende regler og friheter. Til tross for driftsmessige utfordringer og en stram tidsramme mener OSSEs observatører at valget var godt organisert og maktoverføringen ryddig.

Observatørene var dog kritiske til valgkampens sensasjonsfylte ordlyd. Med tanke på den kritiske situasjonen i landet mente de europeiske observatørene at valgkampen manglet gode diskusjoner om problemene som faktisk angår folket. OSSE påpekte også at rettighetene til velgerne i Øst-Ukraina var bekymringsverdig som følge av den russiske okkupasjonen. 

Det store spørsmålet blir nå om Zelenskyj vil fylle rollen som Ukrainas president like godt som han har gjort på skjermen. Nysgjerrig på den kommende presidentens filmkarriere? Se trailer til filmatiseringen av «Folkets tjener» her.

Publisert 26.04.2019

Print Friendly, PDF & Email