Folkerepublikken Kina fyller 70 år

Tirsdag 1. oktober var det 70 år siden Folkerepublikken Kina ble opprettet den 1. oktober 1949. Dette ble feiret med pomp og prakt i hovedstaden Beijing.

Av Hannah Raake


Mao Zedong proklamerer Folkerepublikken Kina 1 oktober 1949.

Den 1. oktober 1949 proklamerte lederen for Kinas kommunistparti, Mao Zedong, Folkerepublikken Kina. Da kommunistene overtok makten i 1949 fikk endelig verdens tredje største land, med verdens største befolkning, en stabil sentralregjering etter årevis med utenlandsk anneksjon og borgerkrig mellom nasjonalistene i Guomindang og kommunistene ledet av Mao. At Kina har vært under kommunistisk styre i 70 år ble markert med en storslått seremoni på Den himmelske freds plass i sentrum av Beijing. Dagen ble feiret med en stor militærparade der 15000 soldater deltok og landets nyeste militærteknologi ble demonstrert. Dette ble etterfulgt av en forestilling der omkring 100,000 sivile utøvere deltok.

Se deler av militærparaden og President Xi Jinpings tale her. Video: The Guardian/YouTube.

70-årsmarkeringen ble brukt til å understreke hvor langt Kina har kommet – både økonomisk og militært – under kommunistisk styre. Merittlisten er i så måte lang: Den kinesiske økonomien er blant de raskest voksene i verden. Dette har ført til at landets bruttonasjonalprodukt i gjennomsnitt har doblet seg hvert åttende år og ført omkring 800 millioner kinesere ut av fattigdom. Kinas økonomiske styrke har gitt landet større innflytelse både regionalt og internasjonalt, og det nye belte- og vei initiativet viser Kinas stormaktsambisjoner. De siste tjue årene har også Folkets frigjøringshær – Kinas forsvar – som for øvrig er verdens største forsvar, målt i antall soldater i aktiv tjeneste, med over to millioner mennesker, gått fra å være en foreldet styrke til å bli et langt mer kapabelt og moderne forsvar. De siste ti årene har forsvarsbudsjettet økt med i snitt 10 prosent hvert år, og innen 2050 har landet ambisjoner om å ha den fremste militærstyrken i verden.

Til tross for store suksesser står Kina i dag likevel overfor forskjellige utfordringer, der særlig demonstrasjonene i Hongkong har satt en demper på feiringen. De siste månedene har det pågått store demonstrasjoner i Hongkong mot de lokale myndighetene som blant annet anklages for å være for lojale til Fastlands-Kina. Dette har etter hvert utviklet seg til voldsomme gatekamper hver helg. For kinesiske myndigheter har det vært en utfordring å presentere et bilde av styrke og samhold på 70-årsmarkeringen når tusenvis av innbyggere i et av landets viktigste økonomiske sentrum er i åpen protest mot Beijing. I Hongkong ble 70-årsdagen markert med store demonstrasjoner som førte til voldelige sammenstøt mellom demonstranter og politiet, og over hele verden pågikk det «anti-totalitære» demonstrasjoner til støtte for demonstrantene i Hongkong.

Bilde fra en av de første demonstrasjonene i Hongkong, 28. april 2019. Foto: Etan Lia/Flickr.

En annen utfordring for Kina i dag er handelskrigen med USA. I fjor innførte USA straffetoll på en rekke kinesiske varer. USAs president Donald Trump har lenge anklaget Kina for å gi billige lån og støtte til bedrifter som produserer og selger varer til USA, noe som påvirker amerikanske bedrifters evne til å konkurrere på markedet. Samtidig anklager han Kina for å stjele industrihemmeligheter fra amerikanske bedrifter og for å kopiere amerikanske produkter. Denne handelskrigen har påvirket den kinesiske økonomien negativt det siste året.

Ingen av disse utfordringene har imidlertid lagt noen demper på stemningen i Beijing, der festlighetene fortsetter utover kvelden, med blant fyrverkeri på Den himmelske freds plass og en gallaforestilling der President Xi, høytstående embetsmenn og andre spesielt inviterte deltar.

Publisert: 01.10.2019

Print Friendly, PDF & Email