Den lengste nedstengingen i amerikansk historie

USA er inne i den lengste nedtegningen - såkalt "shutdown" - i landets historie. Helt siden den 22. desember har deler av det amerikanske statsapperatet vært stengt. Rundt en fjerdedel av føderale institsujoner er preget, og flere hundre tusen amerikanere fikk ikke lønnen sin i forrige uke. Mange av disse blir nå tvunget til å jobbe ulønnet. Så lenge partene i forhandlinene er uvillig til å vike fra sine posisjoner, er det umulig å spå hvor lenge nedstengningen vil vare, og hvilke økonomiske og samfunnsmessige konsekvenser den vil medføre.

Av Vilde Wetteland Stoa

Foto: Wikimedia Commons /EMW. Bilde av kongressbygningen er tatt under nedstengningen i 2013

Nedstengningen er et resultat av at president Donald Trump ikke har godkjent statsbudsjettet som ble vedtatt i Kongressen før jul. Uenighetene dreier seg om de 5,6 milliarder dollarene presidenten krever å få inn i statsbudsjettet for å kunne begynne å bygge grensemuren mot Mexico, men som Kongressen ikke har innfridd. Fristen på statsbudsjett gikk ut den 21. desember i fjor. Demokratene, men også flere republikanere i Kongressen, har hele veien vært tydelige på at de ikke går med på Trumps krav. De to sidene har vært låst i sine posisjoner siden. President Trump har lovet sine velgere en mur mot grensen til Mexico. Demokratene mener muren er unødvendig og middelaldersk, at den ikke bidrar til å øke sikkerheten på grensen, og dermed kun er sløsing med skattebetalernes penger. Likevel stemte demokratene i starten av januar gjennom et symbolsk budsjettvedtak på 1,3 milliarder dollar til såkalte grensegjerder, samt 300 millioner dollar til å styrke grensesikkerheten gjennom andre tiltak. Trump, som står fast ved at han ikke vil gjenåpne føderale institusjoner før han får beløpet han krever, har fortsatt å gi demokratene skylden for nedstengningen, og anklager dem for å stå i veien for nasjonal sikkerhet. Samtidig viser en nylig spørreundersøkelse fra POLITICO/Morning Consult at nesten halvparten av innbyggerne klandrer president Trump for nedstengingen, mens i overkant av 30 prosent mener demokratene har skylden.

Foto: https://www.usa.gov/

Tirsdag i forrige uke holdt presidenten en direktesendt appell der han understreket viktigheten av å få bygget grensemuren. I talen sa han at situasjonen ved grensen mot Mexico er en humanitær katastrofe og en nasjonal sikkerhetskrise. Den mye omtalte muren mot Mexico ble viet stor plass under valgkampen i 2016, og har på mange måter blitt et symbol på Trumps politikk. For hans motstandere er muren et symbol på alt som er galt med presidenten, og for hans velgerskare et symbol på hvor langt han strekker seg for å beskytte USA. Trump sine supportere roper fortsatt «build the wall». Mange kjernevelgere er opptatt av innvandring, og muren er enkelt symbol for disse velgerne på at Trump gjør noe med innvandringen og sikkerheten. Han har altså lovet denne velgergruppen å få på plass muren, og han kan miste støtten fra velgere dersom han ikke får innfridd løftet. Det kan igjen få store konsekvenser for hans sjanser for å bli gjenvalgt i 2020. For demokratene vil det å gi etter for Trump nå gi han en veldig stor seier og godt utgangspunkt for neste års valgkamp. Dette handler altså om mer enn muren, og utfallet av budsjettforhandlingene kan ha stor betydning for valget til neste år, og hvorvidt partiene klarer å tilfredsstille egne velgere.

På torsdag forrige uke reiste Trump ned til Texas for å besøke USAs sørlige grense mot Mexico for å fremme sin sak, og mange kritiserer at han bruker tiden på dette, heller en på å forhandle med Kongressen og finne en løsning på nedstengingen. Til tross for ansvaret som hviler på presidentens skuldre, ser det ikke ut som at Trump gir etter for presset. Han har uttalt at dersom han ikke får dekket kostnadene for muren, vil han kunne tillate at shutdownen fortsetter i måneder eller til og med år. Det er usikkert hvilke langvarige konsekvenser det vil medføre. Frustrasjonen til amerikanere som vil slite med å få betalt husleie og regninger dersom nedstengingen fortsetter, får utspille seg på Twitter under hashtagen ”Shutdownstories”. Flere eksperter har pekt på at frustrasjonen og sinnet mange innbyggere vil oppleve vil kunne få store konsekvenser for stabiliteten i USA på lengre sikt, med risiko for splittelser og politisk vold i et samfunn hvor det er flere private våpen i omløp enn det er innbyggere.

Foto: Marco Verch

 

Publisert: 14.01.2019
Print Friendly, PDF & Email