Bekymring angående russisk maritim aktivitet

Høyere aktivitetsnivå enn under Den kalde krigen, ifølge NATO-offiser.

En høytstående NATO-offiser advarer mot potensielle følger av økt russisk maritim aktivitet i Europa. Admiral i den amerikanske marinen, Michelle Howard, uttrykker bekymring for at denne faktoren kan være både "splittende og distraherende" for NATO. Hun understreker at den russiske aktiviteten har økt vesentlig de siste par årene. Uttalser fra en russisk admiral til avisen Independent bekrefter at det har vært en sterk økning i antall patruljedøgn.

Russland deployerte i fjor sitt eneste hangarskip, Admiral Kuznetsov, til østre del av Middelhavet for å utføre flyangrep mot opprørsgrupper og IS innad i Syria. Forrige uke sendte marinen også krigsskipet Admiral Grigorovich til den syriske havnen i Tartus. I tillegg har russerne økt sin patruljering i nord-Atlanteren og i Arktis, utført betydelige utplasseringer av ubåter out-of-area, samt økt sin ubåtaktivitet i Svartehavet. Admiral Howard uttrykker bekymring for at NATO-land på bakgrunn av dette vil fokusere ytterligere på interesser i eget nærområde, noe som dermed vil svekke interessen for russisk aktivitet i andre deler av verden.

NATO-offiserens uttalelser kommer i kjølvannet av den økte spenningen mellom Russland og USA som følge av sistnevntes angrep på en syrisk flybase tidligere denne måneden.

 

Siste artikler
For sjette gang utgir Folk og Forsvar nå sitt sikkerhetspolitiske...
NY MENINGSMÅLING FRA FOLK OG FORSVAR Folk og Forsvar...
Folk og Forsvar har publisert et nytt temahefte om...
Publikasjoner
Her kan du bestille alle våre publikasjoner. Vi sender de gratis til deg. Vi betaler også porto.

Klikk på ønsket publikasjon og fyll ut vårt skjema